07.03.2018

Глютен і сухофрукти: чим шкідливий і де міститься глютен?

Чи містять сухофрукти глютен? Як відомо, глютен - це білок, який не розчиняється у воді, ним багаті такі злакові рослини, як жито, пшениця, овес, ячмінь. Саме слово "глютен" перекладається з латинської мови, як клей, тому його називають клейковиною.

Вона у великій кількості міститься в борошні, отриманому з зернових рослин. Саме цей показник є основною ознакою якості борошна - позаяк чим більше в ньому глютену, тим пишнішим та еластичнішим виходить тісто.

До того ж клейковина сприяє збільшенню терміну зберігання продуктів, наприклад, її сухий екстракт додають до борошна, внаслідок чого хліб залишається свіжим набагато довше.

Як консервант глютен використовується у виготовленні не тільки борошняних виробів (макарони, тістечка), але і в іншій продукції: його можна виявити в ковбасах, сосисках, заморожених м'ясних напівфабрикатах, йогуртах, консервах рибних і м'ясних, кетчупах, солодощах, цукерках з начинками.

Глютен в продуктах

Зашалом, виробникам вигідно використовувати глютен, оскільки збільшується термін реалізації їхніх продуктів. Однак українська компанія ТМ Sergio відмовилася від цієї практики, тож в рецептуру її продукції глютен не включається.

Додають глютен також і в косметичні товари і в оболонки тих лікарських препаратів, які виробляються у вигляді драже або пігулок. Може здатися, що застосування цієї речовини дає тільки позитивний ефект, але все не так просто.

Чим шкідливий глютен?

Якщо часто вживати в їжу продукти, в яких міститься глютен (натуральний або введений в них штучно отриманий екстракт), то він починає відкладатися на стінках кишечника, погіршуючи його функціональність.

Оскільки цей білок володіє властивостями, що клеять, прохідність кишечника зменшується, що призводить до утруднення нормального травлення. Варто зазначити, що найбільшої шкоди завдає не саме глютен, а отримувані в результаті перетравлення їжі амінокислоти, котрі являють собою пептидні ланцюжки, пов'язані певним чином.

Але обійтися без продуктів, що містять відносно шкідливий глютен, не вийде, адже, наприклад, хліб і приготовлені з борошна та круп вироби є джерелом важливих вітамінів групи В. При цьому є виробники, які не додають штучний білок, зокрема сухофрукти, фруктові цукерки та інша продукція Sergio взагалі не містить глютену.

Непереносимість глютену

Особливо небезпечний глютен у дитячому віці, адже при вживанні його в їжу у малюка можуть з'явитися такі симптоми непереносимості даного білка:

  •  Болі та коліки в животі;
  • Рідкі та часті випорожнення;
  • Дратівливість і примхливість;
  • Зменшення ваги;
  • Відставання в розвитку.

Щоб виключити можливість цих захворювань, рекомендується немовлят до півроку годувати тільки грудним молоком. Якщо це неможливо, тоді давати молочні суміші, але в них глютен відсутній в принципі, так як вони не містять борошна.

Наявний у них крохмаль з кукурудзи або картоплі також безпечний, оскільки в ньому немає цього білка. А ось в пшеничний крохмаль глютен може потрапити в невеликій кількості при переробці. Якщо в родині є люди з таким захворюванням, як целіакія (пошкодження слизової оболонки тонкого кишечника, що приводить до атрофії та неможливості всмоктування поживних речовин), то немовлятам краще давати суміш з вмістом картопляного і кукурудзяного, а не пшеничний крохмаль.

Глютен для немовлят і дітей

Після півроку, коли немовлятам на грудному вигодовуванні необхідно вводити прикорм, слід переконатися, що в придбаному дитячому харчуванні немає глютену. Якщо на упаковці з молочною сумішшю або фруктовому пюре стоїть значок з перекресленим колосом, значить, в цій продукції глютену точно немає.

Після 6 місяців дітям починають вводити в раціон також різноманітні каші з різних круп. Педіатри рекомендують починати з рису, кукурудзи або гречки, оскільки вони не містять глютену. А ось манкою, вівсянкою, пшеничною кашею і виробами, виготовленими з пшеничного борошна, годувати дитину до 9 місяців не варто.

Після цього віку можна в невеликих кількостях давати продукти з вмістом глютену, але уважно стежити за змінами поведінки і станом здоров'я, відзначаючи навіть найменші відхилення від норми. Якщо у дитини змінилися випорожнення (стали блискучими й погано змиваються), посилилося газоутворення, виникли больові відчуття в животику, знижується апетит, малюк починає втрачати, а не набирати вагу, то потрібно негайно припинити вживання глютеновмісних продуктів і звернутися до педіатра. Можна попросити дитячого доктора призначити особливе обстеження, яке здатне виявити, чи немає у малюка такого захворювання, як целіакія.

При виявленні цієї хвороби діти не зможуть приймати в їжу продукти з вмістом глютену все життя, оскільки цей білок небезпечний для їх організму. Якщо в травні органи малюка, хворого на целіакію, потрапляють продукти з глютеном, відбувається повна або часткова атрофія ворсинок, розташованих на стінках кишечника, що призводить до скрутного всмоктування поживних речовин і вітамінів у стінки, а, значить, вони не надійдуть і в кров.

Целіакія буває вродженою, переданою у спадок, або надбаною після перенесених кишкових інфекційних захворювань. Симптоми можуть проявлятися по-різному, наприклад, у дітей до 2 років здувається животик через рясне газоутворення, частішають випорожнення, причому вони стають рідкими, знижується апетит, що призводить до виснаження, відбувається відставання в рості і втрата ваги.

Щоб виявити целіакію, проводиться спеціальний аналіз крові й дослідження слизової оболонки кишкового тракту на біопсію. Вчасно поставлений діагноз запобіжить витонченню тонкого кишечника і повній атрофії його ворсинок. Лікування целіакії обходиться без застосування лікарських засобів, хворому необхідно просто виключити з ужитку продукти з глютеном, причому робити це доведеться все життя.