27.02.2018

Сухофрукти в Піст - що можна і чого не можна їсти в Піст?

Великий піст, який триває 40 днів, перед святкуванням світлого свята Великодня вважається найсуворішим. Які ж продукти, зокрема сухофрукти, дозволено вживати в цей час, як можна харчуватися різноманітно та ситно?

Такі питання задають собі чимало християн. Хтось із них перестає дотримуватися посту, пройшовши половину шляху, хтось зовсім помилково розуміє його сенс. Метою будь-якого релігійного посту є духовне очищення та відмова від мирських задоволень і розваг. У цей час християни піддають волю, розум і фізичне тіло стриманості, що дозволяє зростати духовно, звільняючись від шкідливих звичок.

Великий піст відрізняється дуже суворими обмеженнями в харчуванні, особливо гостро це відчувають початківці. Звичайно, не потрібно голодувати всі дні і доводити себе до виснаження, суть посту не в цьому. Якщо ви правильно розподілите дозволені продукти, навчитеся готувати з них смачні страви, то пісна їжа буде і різноманітною, і принесе користь організму, очистивши його від шлаків.

Що можна їсти в піст? Сухофрукти, ягоди, овочі

Фрукти і ягоди: яблука, груші, банани, виноград, журавлина, всі види цитрусових, ананаси. Вживають їх сирими, варять з них узвари, киселі, роблять фруктові салати, додають в каші, вичавлюють сік. Заморожені ягоди після відтавання можуть стати прекрасним десертом, причому дуже корисним, адже в них зберігаються всі вітаміни і мінерали.

Сухофрукти в піст: сушені яблука, родзинки, чорнослив, курага і урюк, фініки, натуральні фруктові цукерки, сушені ягодималини, смородини вишні. Ці продукти вживати в їжу під час посту просто необхідно, оскільки вони багаті цінними вітамінами та іншими корисними речовинами, які зміцнюють імунітет. А це наприкінці зими і початку весни, коли триває піст, особливо важливо.

Сухофрукти, купити які в Києві і по всій Україні ви можете в магазинах партнерів ТМ SERGIO, не вимагають додаткової термічної обробки, їх можна брати з собою на роботу або навчання, в подорож і тривалу дорогу.

Незамінним перекусом вони стануть для спортсменів, які дотримуються посту, особливо зручно ними вгамовувати голод під час тренування або на змаганнях. З сухофруктів також варять компоти, змішують з кашами, додають в свіжі фруктові салати.

Овочі свіжі, сушені, солоні, квашені: всі види капусти від білокачанної до пекінської, картопля, буряк, морква, цибуля, гарбуз, кабачки, помідори, огірки, перець болгарський. Їх вживають в сирому, вареному або тушкованому вигляді, готують вітамінні салати, вінегрет. Сушені овочі, солоні та квашену капусту, в якій міститься велика кількість вітаміну С, подають до гарніру з каші або пюре. У всі овочеві страви можна додати будь-яку зеленину, яка теж дозволена до вживання під час посту. Приправте кропом варену картоплю, додайте в салат кінзу, петрушку, базилік, і ви отримаєте смачне, ароматне та корисне блюдо.

Гриби: печериці, гливи, сушені опеньки, солоні грузді, мариновані рижики. Білок, що міститься в них у великій кількості, стане прекрасною заміною м'ясу, яке заборонено їсти в піст. Особливо важливо вживати гриби атлетам, що займаються бодібілдингом, адже білок їм необхідний для нарощування м'язів. З грибів готують запіканки і супи, використовують як начинку в пирогах і млинцях, з них в поєднанні з овочами і крупами роблять відмінні закуски. Обов'язково включіть в свій раціон цей білковий продукт, якщо дотримуєтеся посту.

Бобові: горох, квасоля, соя, сочевиця. Ще один різновид продуктів, багатих рослинним білком, які дозволено вживати в піст. Приготоване з бобових культур пюре, супи, та ще в поєднанні з овочами або грибами, стануть ідеальним додаванням в раціон спортсменів і тих, хто хоче скинути зайву вагу або займається важкою фізичною працею. Просте на перший погляд меню з бобових виходить смачним, ситним і корисним. У спортивному харчуванні в період посту ці продукти з великим вмістом рослинного білка обов'язково включаються в раціон атлетів.

Крупи: гречана, вівсяна, рис, пшоно, ячмінь, кукурудза. З них варять каші, які багаті мінеральними речовинами, мікроелементами та вітамінами. В піст вони готуються на воді, додавання масла виключається. Щоб урізноманітнити пісне меню, деякі ресторани під Києвом різні крупи змішують при варінні, додають до них гриби, свіжі та сушені фрукти, горіхи. До такого гарніру можна подати свіжі, солоні або квашені овочі.

Напої: чай, суміші до компотів із сухофруктів, узвари з фруктів і ягід, кави, какао, соки, компоти. Оскільки пити коров'яче молоко в піст не можна, його замінюють кокосовим, соєвим або мигдальним молоком.

Десерти: всі види східних солодощів, мармелад, натуральні фруктові цукерки, цукор, зефір, приготований без додавання масла, печиво з вівсяної або гречаної муки, гіркий шоколад. Випічку в піст готують без яєць і масла.

Крім перерахованих вище продуктів в пісне меню можна додати:

  • Соуси соєві, гірчичні, кетчуп;
  • Макаронні вироби, виготовлені тільки з борошна і води;
  • Насіння соняшнику, гарбуза, всі види горіхів;
  • Хліб, в приготуванні якого не використовуються яйця і масло. Це бородинський, з декількох видів зерна, прісні хлібці, грузинський лаваш;
  • Водорості і морська капуста;
  • Консервований горішок, кукурудза, квасоля біла і червона.

Вживання морепродуктів у великий піст є спірним. Деякі вважають, що вони заборонені, а хтось їсть їх у несуворі дні посту. Зараз свіжі овочі та фрукти в магазинах продаються цілий рік, але не всім вони по кишені. Тому багато вірян, які дотримуються посту, заготовляють їх з осені: сушать, заморожують, солять і квасять.

Що не можна їсти в пісні дні православним і католикам?

Не можна включати в свій раціон наступні продукти:

  • М'ясо будь-якого виду і продукцію, виготовлену з нього, сало;
  • Молоко та молочні продукти;
  • Для православних - риба і рибні продукти, ікра. Винятком є ​​два свята: Благовіщення і Вербна неділя; католикам вживати їх не забороняється;
  • Яйця і продукти, в які вони додані;
  • Будь-який вид алкоголю;
  • Все продукти, при виготовленні яких використано молоко, яйця або масло, олія;
  • Бульйони, приготовані з м'яса.

Не слід в період посту вживати пряну і дуже гостру їжу, яка збуджує нездоровий апетит.

Кому дозволяється не дотримуватися поста?

В церковних канонах щодо дотримання поста є винятки. Наприклад, вагітні жінки та матері, які годують немовлят грудьми, можуть вживати в їжу молоко, курячий бульйон. Звільняються від поста маленькі діти (а хворі тим більше), люди похилого віку, котрі мають серйозні хронічні хвороби, а також в період після хірургічних операцій. У будь-якому випадку, перш, ніж приступити до дотримання посту, сходіть до лікаря і пройдіть всебічне обстеження.