05.01.2019

Узвар на Святвечір - як приготувати різдвяний узвар

В Україні з найдавніших часів різдвяний узвар готували із сушених фруктів, в основному використовували яблука чи груші. Брали їх по кілька жмень, добре промивали, складали у горщик, наливали чисту криничну воду та ставили в піч на всю ніч.

Набір сухофруктів для узвару тоді звався «сушиною». Вранці горщик виймали, в теплий узвар додавали запашний мед, а потім охолоджували. Настояний напій подавали до святкового Вечері.

Зараз навіть на селі не у всіх є піч, в якій можна приготувати узвар старовинним методом, тому сьогоднішні рецепти виготовлення цього чудового компоту наближені до сучасних реалій.

Узвар на Святвечір - історія напою

Свята Вечеря або просто Святвечір для української сім'ї - це своєрідне таїнство, яке наповнене символічним змістом. У ньому відбилася найважливіша і головна тема приношення дарів немовляті Ісусу. Це певним чином уособлює те, як стародавні волхви обдаровували сина Божого. Глибокий і філософський сенс цієї великої місії знайшов своє відображення в колядуванні та театральних виставах (вертепах), які так улюблені народом і традиційно влаштовуються на Різдво.

У свідомості українців дари Христу являють собою не срібні або золоті вироби, а плоди своєї праці й того, що народжує земля. Приносити їх необхідно від щирого серця і з чистими помислами, тоді на весь рід і землю зійде благословення Боже.

Для святкової вечері готували узвар з фруктів , причому обов'язково сушених, хоча до Різдва ще залишалися і свіжі плоди, які наші предки вміли зберігати. Звідки ж взялася ця традиція?

Компот на Святвечір з яблук і груш вважається одним з найдавніших напоїв, який обов'язково варили для різдвяного столу. Пізніше в узвар стали додавати інші сухофрукти (вишню, сливу, урюк), але вони не є обов'язковими інгредієнтами.

Старовинний ритуальний напій повинен містити сушені яблука та груші. Така традиція склалася ще в той час, коли ці фрукти виростали тільки в лісі, і наші предки збирали ці дички для сушки й приготування компотів. І навіть сьогодні, побачивши в лісовій гущавині дикі яблуньки та груші, деякі люди збирають дички саме для узвару на Святвечір.

Оскільки лісові плоди неможливо вживати в свіжому вигляді через терпкий і дуже кислий смак, їх доводиться сушити, щоб пом'якшити його. До того ж хлібороби завжди поклонялися сонцю, адже саме воно при дозріванні і висушуванні насичує фрукти божественною енергією. За уявленнями предків, сонце дарувало плодам чудодійну силу, а мед, який додавали в узвар, багаторазово її збільшував, позаяк мав золотистий колір і був безпосередньо пов'язаний з небесним величним світилом.

Прийнявши християнство, русини не відмовилися від приготування компоту, вони просто не уявляли святвечірній стіл без цього дивовижного ритуального напою.

Зварений з плодів природи, просочених сонячною енергією, узвар є одним з найбільш гідних і величних дарів, які підносять Святому дитяти. Сьогодні і в православних, і в католицьких українських сім'ях узвар вважається головною і важливою частиною Різдвяної трапези.

Рецепт приготування узвару на Святвечір

Основні компоненти:

  • Вода чиста (очищена або джерельна) 5 літрів;
  • Сухі яблука 150 грамів;
  • Сухі груші 150 грамів;
  • Чорнослив 100 грамів;
  • Урюк або курага 50 грамів;
  • Ізюм, інжир по 30-50 грамів (за бажанням);
  • Мед або цукор

Готувати узвар необхідно за добу до настання Різдва:

1. Суміш сухофруктів для компоту ретельно промивають, заливають водою (використовують всі 5 л) і залишають на 2-3 години.

2. Посуд з розм'якшеними фруктами ставлять на вогонь, доводять до кипіння, зменшують вогонь до найменшого й витримують протягом півгодини. Компот не повинен сильно кипіти, а тихенько булькати.

3. Готовий напій накрити кришкою і остудити. У теплий узвар додають мед, а при його відсутності цукор, який необхідно всипати в киплячий компот. Якщо використовуються сухофрукти солодкі, то мед і цукор можна не додавати.

Охолоджений узвар відмінно втамовує спрагу, особливо після вживання солодощів, і є однією з 12 страв, які готуються на святвечірній різдвяний стіл.

Сьогодні компанія SERGIO виробляє спеціальний набір із сухофруктів «Узвар Український» , який легко і просто приготувати на Святвечір.

Вміст (150 г) заливають 2 літрами окропу й настоюють у термосі 10-12 годин, або ж кип'ятять на слабкому вогні 10 хвилин і охолоджують.